Stress og alkohol – tredje afsnit

Stress og alkohol – Hvordan undgår jeg “hangxiety” og “Nachträglichkeit”

Hvis du er ramt af stress, er det vigtigt at være opmærksom på alkoholens skadelige virkninger på dit system og din evne til at restituere.

I de seneste to afsnit af føljetonen “Stress og alkohol” har vi dykket ned i sammenhængen mellem alkohol og stress – herunder alkoholens effekt på kroppen, og på hvorfor det kan betale sig at skære ned på – eller helt droppe – sit alkoholindtag, hvis man er påvirket af stress.

I dette afsnit kigger vi nærmere på hvad du selv kan gøre for at undgå, at alkohol forværrer dine stresssymptomer.


Undgå depression og angst forårsaget af alkohol og stress

Der er faktisk kun én løsning på problemet: Skær ned på dit alkoholindtag. Hvis du i forvejen lider af stress – og især hvis du er under behandling – bør du faktisk holde helt fri fra alkohol. Stress og alkohol er ikke nogen god cocktail, så at sige. Det er klart, at det kan være vanskeligt i en kultur som vores, hvor alkohol og socialt samvær er nærmest uløseligt kædet sammen. Men ikke uladsiggørligt.

Alkohol og stress - en ikke så festlig kombination
I Danmark (og mange andre vestlige lande) har vi en alkoholkultur, som fordrer, at man drikker når man er social

Lær at styre dit alkoholforbrug

Hvis du alligevel er i en situation, hvor du føler, det er nødvendigt at tage et glas eller to, så bør du overholde følgende regler:

  1. Drik ikke mere end een genstand i timen. Det er cirka hvad din lever kan nå at nedbryde
  2. Drik aldrig på tom mave. Dit blodsukker er i en sårbar position. Det er ikke godt for dit system, hvis blodsukkeret svinger meget
  3. Begræns dit indtag til 3-4 genstande på en aften, og sørg for at få anden væske – allerhelst bare almindeligt postevand – ind imellem.

Du vil få meget bedre udbytte af stressbehandlingen, hvis du lærer at drikke med måde, eller helt holder op. Din krop og din hjerne vil takke dig for det – er du i forvejen tynget af stress, har de begge nok at gøre med at holde systemet kørende og udføre damage control. Og er du i behandling eller i bedring, kan en weekend med tung druk sætte dig uger tilbage i helingsprocessen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *