Stress og ferie
Andet afsnit: Når ferien stresser
Vi fortsætter vores føljeton om stress i ferien. I forrige afsnit behandlede vi årsagerne til stress, og forklarede hvorfor en ferie i sig selv ikke kan rette op på en kronisk stresstilstand.
I dette afsnit vil vi se nærmere på, hvordan sommerferien kan risikere at blive en yderligere stressfaktor, og på sammenhængen mellem stress og ferie – så læs med her og vær på forkant med feriens mange faldgruber og udfordringer!
Mange mennesker – i særdeleshed kvinder – oplever, at deres stresssymptomer ikke aftager i forbindelse med ferie. Tværtimod oplever de stigende irritabilitet, kort lunte, og et dalende energiniveau – så slemt kan det være, at man må sygemelde sig efter sin ferie, simpelt hen fordi ferien har drænet eens ressourcer i en grad, så man ikke kan overskue at skulle tilbage på arbejde. Men hvori består sammenhængen mellem stress og ferie?
I Politiken beretter chefkonsulent i DJØF Bodil Gavnholt om en eksplosion i antallet af samtaler af stress lige omkring de store sommerferiemåneder juli og august.
Forventningens glæde … eller?
Der kan være flere årsager til, at ferien forårsager stress. Den ene er forventningerne. Når man kun har 2-3 uger til at nyde sommeren og nå alle de ting, man ikke kan nå i en fortravlet hverdag, giver det sig selv, at feriekalenderen hurtigt fyldes op – man skal jo nå en tur i Tivoli og på Bakken, ungerne vil gerne i LaLandia eller LEGO-Land, hele familien skal en tur til stranden når vejret er til det, og familien skal også besøges og vennerne plejes. Og samtidig skal der måske være plads til en tur sydpå eller i sommerhus.
Nu er det ikke nødvendigvis sådan, at et travlt skema i sig selv giver stress, men hvis forventningen er, at hele familien skal være glade, energifyldte og enige om alting samtlige tre uger, samtidig med at samtlige mål kan krydses af på listen og alting går op i en højere enhed, kan man risikere at blive fælt skuffet. Og når den slags sker på jobbet, kan man gå hjem og trække vejret dybt. Men hvor går man hen, når familien går i hårdknude midt i den skønne ferietid?
Hverdagen spøger – og derfor får du stress i ferien
Når ferien stresser, kan det være tegn på, at din hverdag ikke hænger sammen. Hvis man til daglig føler stress i sin hverdag, er det, som nævnt i forrige afsnit, ikke muligt blot at rejse væk fra. For man skal jo tilbage i jobmøllen igen efter de tre uger – og hvem ved hvad der ligger af emails og ubesvarede opkald, når vi kommer tilbage?
I artiklen i Politiken fremhæves det, at en stor vedvirkende årsag til stress i ferien er stress i hverdagen, og hvis man bruger sin ferie til at reflektere over sine dårlige arbejdsforhold eller familiære forhold, risikerer man at ende i den onde stressspiral selvom man har ferie! Du har din stress med på ferie – har du stress i hverdagen, har du også stress i ferien. Derfor er det vigtigt, at du får professionel behandling og er opmærksom på, at ferie faktisk kan forværre – ikke kurere – din sygdom.
I næste uge ser vi nærmere på, hvad du selv kan gøre for at forebygge stress i ferien.